Home > Blog > Dit is waarom je seizoensgroenten moet gebruiken
Inspiratie,

Dit is waarom je seizoensgroenten moet gebruiken

Delen

 

Ieder jaargetijde heeft zo zijn eigen seizoensgroenten. Groente en fruit zijn goed voor de gezondheid, maar het heeft zo zijn voordelen wanneer je seizoensgroenten inzet. Wij vertellen je graag waarom en geven een aantal tips voor het gebruik van deze lekkere, verse groenten.


Seizoensvoordeel

Met het kopen en consumeren van seizoensgroenten verklein je je ecologische voetafdruk. Als horecaonderneming is het goed om in je keuzes mee te gaan met het seizoen van het jaar. Zo handel je maatschappelijk verantwoord en je zorgt indirect dat ook je gasten op een duurzame manier consumeren. Daarnaast zijn de groenten van het seizoen erg lekker doordat ze gekocht worden in de periode dat ze geoogst worden. Aangezien ieder jaar uit vier seizoenen bestaat, zorg je tevens voor variatie van het aanbod. Tot slot en niet geheel onbelangrijk: de seizoensgroenten zijn ook nog is een stuk goedkoper.

Onze tip

Wij raden je voor nu aan om raapstelen en rabarber te benutten. Raapstelen is een snelgroeiende groente waarvan het jonge blad en de bladstelen in het voorjaar gegeten worden. De smaak is lichtpittig.  Het kan rauw worden verwerkt in een salade of stamppot, maar ze kunnen ook gekookt, gestoofd of geroerbakt worden. Een groente met mogelijkheden dus! Zorg voor wat nieuws en maak bijvoorbeeld een heerlijke raapstelensoep. De rabarber is zo’n vijf duizend jaar geleden geïntroduceerd als eetbare groente. Het is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze friszure groente wordt vaak verwerkt in nagerechten of gebruikt voor compotes.

In 15 minuten rabarber compote

Een compote is een zoete moes van gekookt fruit en suiker. Rabarber is dan wel geen fruit, maar het gaat soms wel door als fruit. Maak gebruik van deze seizoensgroente en probeer de rabarber compote eens uit:

Dit heb je nodig: 300 gr rabarber, 50 gr suiker, 50 ml water, snuf kaneel

  • Was de rabarber en snijd in stukjes
  • Breng water aan de kook en voeg de rabarber toe
  • Laat ongeveer 5 minuten pruttelen
  • Voeg na 2,5 minuten suiker en kaneel toe
  • Roer in de pan zodat de rabarber uit elkaar valt
  • Laat nog een paar minuten indikken op een laag vuur

Heerlijk voor bij een nagerecht, gebak of pannenkoekjes!

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang regelmatig updates van het laatste food-nieuws.