Home > Blog > Heeft vegan de toekomst?
Inspiratie

Heeft vegan de toekomst?

Delen

Compleet diervrij

In een samenleving die steeds meer aandacht besteedt aan gezondheid, welzijn en milieu hoeft de veganistische trend niet als een verrassing te komen. Als het met mensen steeds beter gaat, maar de dieren niet delen in de welvaart, kan er frictie ontstaan. Hoe zorg je ervoor dat je gasten die dierlijke producten afgezworen hebben toch heerlijk kunnen tafelen?

Dat vegetariërs geen vlees eten is bekend. Ze willen niet dat er dieren moeten sterven om tot voedsel te dienen voor mensen. Sommige mensen kiezen ook voor het vegetarisme omdat ze het gezonder vinden dan het eten van vlees. Ten slotte is er ook nog de groep mensen die constateert dat de dieren voor andere dierlijke producten buiten het vlees, zoals melk, kaas en eieren, toch in dezelfde omstandigheden leven. Ze vinden dat je die producten ook niet zou moeten eten als je dierenwelzijn hoog in het vaandel hebt staan. Deze laatste groep consumenten zijn veganisten. 

 

Makkelijker dan je denkt...

Vooral in het begin kan het een uitdaging zijn om veganistisch te koken. Hoe houd je het interessant zonder vlees en wat moet je als basis voor je gerechten gebruiken als je geen melk of boter mag gebruiken? Omdat vaak nog vanuit vlees wordt gedacht, lijkt het alsof je opeens de belangrijkste component van je maaltijd mist. Gelukkig weet men in de Indiase keuken, die voor een groot deel vegetarisch is, al lang dat je met rijst, de juiste kruiden en bijvoorbeeld bonen heerlijke gerechten op tafel kunt krijgen. Met zoveel smaak mis je geen vlees. Sterker nog, het zou afbreuk doen aan de eetervaring. 

 

...zelfs voor desserts!

Ok, met olijfolie en sojamelk kun je best om boter en melk heen werken. Maar hoe ga je dat doen bij het dessert, dé plaats bij uitstek waarbij je eieren en zuivel nodig hebt? Als veganist ga je op zoek naar oplossingen die minder voor de hand liggen om je eten toch smakelijk en verrassend te houden. En wie houdt er nu niet van een lekker toetje? Een heel prettige bijkomstigheid is dat de alternatieven vaak een stuk gezonder zijn en net zo lekker als die van het dier. Om een paar veganistische dinerafsluiters te noemen: van honing, kokosolie en pure chocolade maak je heerlijke chocolate fudge die vriendelijk is voor je taille. Ook gemalen dadels en cashewnoten kunnen een perfecte basis zijn voor zuivelvrij deeg. En zelfs voor glazuur kun je gewoon heel fijn gemalen cashewnoten, wat kokosolie en stroop gebruiken. Gezond smullen voor al je gasten! Wanneer ga jij het uitproberen?

 

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang regelmatig updates van het laatste food-nieuws.