Home > Blog > Wat verdwijnt er allemaal in de afvalbak?
Inspiratie

Wat verdwijnt er allemaal in de afvalbak?

Delen

Noodzaak

Er wordt ontzettend veel voedsel verspild, terwijl dat absoluut niet noodzakelijk is. Op andere plekken op de wereld komt men eten te kort en de verspilling is ook slecht voor het milieu. Individueel kunnen we er op letten, maar in de horeca is voedselverspilling ongetwijfeld aan de orde. Wees je bewust van het feit wat je aandeel kan zijn in een positieve ontwikkeling omtrent voedselafval.

Oorzaak

Als je minder voedsel wilt verspillen, moet je eerst naar de kern van de oorzaak van de voedselverspilling. Er moeten namelijk maatregelen getroffen worden op verschillende gebieden. Inkoop, verkoop, opslag, bereiding en samenstelling van menu’s doen er allemaal toe. Van groot belang is een nauwkeurige voorspelling voor de productie die nodig is. Er is dus noodzaak om op zoek te gaan naar de oorzaak binnen jouw bedrijf waardoor er mogelijk voedsel verspild wordt. Een mogelijke oorzaak kan een te uitgebreid menu zijn, waardoor gasten niet alles consumeren wat er op de kaart staat. 

Een goede zaak

Natuurlijk wordt er niet alleen in de horeca voedsel verspild. Er worden al grote hoeveelheden voedsel verspild voordat het je bedrijf heeft bereikt. De producent, consument, horeca en supermarkt leveren allemaal een bijdrage aan de verspilling. In het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ geven we een paar tips om jouw bedrijf neer te zetten als een goede zaak. Denk aan een duurzame menukaart waarmee consumptiepatronen doorbroken kunnen worden, serveer kleinere porties of stimuleer op een laagdrempelige manier dat gasten de restjes mee naar huis nemen. Je helpt hiermee de wereld te verbeteren, plus je eigen rendement! Want weggooien is ook een zakelijk verlies. Als iedereen zijn beste beentje voorzet om voedselverspilling te verminderen, dan hebben we het over een hele goede zaak!

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang regelmatig updates van het laatste food-nieuws.