Home > Blog > Dit is een goed moment om je energieprijzen vast te zetten
Inspiratie

Dit is een goed moment om je energieprijzen vast te zetten

Delen

Veel ondernemers zijn momenteel druk met de ongewone bedrijfsvoering vanwege het coronavirus. Beurzen staan diep in het rood en de economie ligt op zijn gat. Niet echt het moment om aan energieprijzen te denken, toch is dat een slimme zet. De inkoopprijzen zijn hard onderuit gegaan. Een half uurtje verdiepen in de energie kan zeer lucratief zijn.

Gasprijzen  

De afgelopen winter was een van de warmste winters ooit. Hierdoor is er een groot overschot aan gas ontstaan. Normaliter al een succesformule voor lage prijzen. Daar bleef het niet bij, het coronavirus heeft inmiddels een groot deel van de economie plat gelegd. Resultaat: veel minder vraag naar gas. Maar niet alleen vraagzijde drukt de gasprijs, ook de aanbodzijde. Binnen de OPEC landen is er onenigheid over de productie. Door het coronavirus dalen de olieprijzen. Saudi-Arabië heeft een begroting die gebaseerd is op 80 dollar per vat. Reden om de andere OPEC landen bijeen te roepen bij een stand van 50 dollar met als doel een gezamenlijke vermindering. In tegenstelling tot de verwachtingen blokkeert Rusland deze vermindering, hun begroting is immers gebaseerd op 40 dollar per vat. Resultaat, wraak van Saudi-Arabië met verhoging van de productie. In korte tijd zijn de olieprijzen met 30% zijn gedaald en kost een vat olie nu rond de 20 dollar. Met een kostprijs in het achterhoofd, is de bodem min of meer bereikt. Het lijkt een “perfect storm” voor de gasprijs. Deze staat momenteel op het laagste niveau sinds jaren. Prijzen zijn gedaald tot ver onder de € 0.20 /m3.

Elektriciteitsprijzen

Samen met de dalende beurzen, verminderde vraag naar energie zijn de elektriciteitsprijzen hard gedaald. Waar een tijd geleden nog 7 cent per kWh betaald moest worden, kan dat nu weer voor 4 cent per kWh. In 2017 stonden de energieprijzen al eerder op dit niveau. Echter de omstandigheden waren in die tijd anders. Toen was er zowel goedkoop vervuilend aanbod als een toenemend aanbod in duurzame opwekking. Vanaf volgend jaar valt dat goedkope aanbod weg. Immers, Duitsland gaat stoppen met kernenergie en veel kolencentrales moeten dicht. Zonder het coronavirus met bijbehorende gevolgen hadden de energieprijzen momenteel een stuk hoger gestaan. Al met al een mooi moment om de energieprijzen te fixen.

Kan het nog lager?

Ja en nee. In theorie kunnen de energieprijzen nog verder zakken als gevolg van het coronavirus. Anderzijds zit er nog weinig rek in de markt. Eerdere crisissen (2000 en 2008) leren ons dat de aandelen maximaal 40-50% dalen. De afgelopen tijd zijn de beurzen in die orde van grote gedaald. Alle informatie is in de koersen verwerkt met daarbij een hoop angst en emotie. Rusland en Saudi-Arabië lijden nu allebei een hoop pijn, dus wellicht komen die snel tot een compromis. Daarmee zouden de olie en gasprijzen aantrekken. Wellicht een goed moment om in te kopen, ook als je contract nog even loopt.

Waar moet je inkopen of interesse?

Stuur een mail naar marketing@dijkgraafreinders.nl. Wij zullen je aanvraag opnemen met onze partner Kobespa Energie & Advies, die aansluitend contact met je gaat opnemen. Zij gaan je daarin verder begeleiden en ontzorgen.

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang regelmatig updates van het laatste food-nieuws.